Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Toszkána képes leírás - Toszkána bemutatása.tlap.hu
részletek »

Toszkána - Toszkána bemutatása.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: toszkana.tlap.hu » Toszkána
Keresés
Találatok száma - 14 db
Helló Toszkána

Helló Toszkána

Toszkána akkora, mint a fél Dunántúl. Néhol sík, máshol dombos, számos helyen pedig vizes. Olykor kedvező árakkal kacérkodik, máskor lazán zsebre vágja mind az euródat. Íme, néhány kósza ötlet indulás előtt. Irány a csönd, a nyugalom! Ha erre vágysz, Toszkána belső, tengerparttól távolabb eső tájait érdemes feltérképezned! Főképp e belső térségekben uralkodnak a klasszikus, bájos aranysárga-zöld dombok, a maguk pazar majorságaival, ciprussoraival. Béke, nyugalom, kék ég.

Napsütötte Toscana és központja, Firenze

Napsütötte Toscana és központja, Firenze

Toscana Olaszország középső részén 22 992 km2 területen fekszik. Székhelye Firenze, amely ebben a festői környezetben, jellegzetes toszkánai dombvidéken, az Arno mentén terül el. Toscana az ország középkori történelmének igen fontos színtere volt, olyan híres városokkal, mint Lucca, Pisa, és Siena. Ezen a vidéken fejlődött ki a modern olasz nyelv, hosszabb-rövidebb ideig itt élt és alkotott Dante, Petrarca, Boccaccio, Giotto, Donatello, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli és Raffaello. A régió keleti határát az Appenninek vonulata alkotja, délebbre fekszenek Siena kopár hegyei és a Maremma. A toszkán vidék elsősorban a teraszos mezőgazdaságáról híres, ahol olajbogyót termesztenek és szőlőt művelnek. Ez utóbbiból készül a chianti nevű világhíres bor.

Napsütötte Toszkána

Napsütötte Toszkána

Ez az utazásunk a legendás Toszkána középső részére koncentrál. Észak-Toszkánához képest errefelé alacsonyabbak a hegyek, inkább dimbes-dombos a táj, amely túrázás helyett kerékpározásra alkalmas. Ezt tükrözi programunk is. Utazásunk helyszínén találhatóak Toszkána legendás városai, Siena, Firenze és San Gimignano; valamint errefelé pillanthatjuk meg La Crete mesés vidékét, ahol az utakat olajfák szegélyezik, ahol a hullámzó dombokat pipacsmezők és szőlőskertek borítják. A szállásunk egy 17. századi farmon lesz, ahol toszkán stílusú, modern berendezésű, kényelmes apartmanokban szállunk meg.

Szerelmünk: Toszkána

Szerelmünk: Toszkána

Itáliában ne feledd: a hangulat tőled is függ! Ha fel tudod venni a mediterrán ember kisugárzását, jól fogod érezni magad. Ha szittyabüszke magyar vagy angol hidegvér vagy német übermensch akarsz maradni, magadra vess. Ezek az agriturismo-k tulajdonképpen (majdnem) mind u.n. fattoria-k, ahol nem a szállásadás a fő tevékenység, hanem az oliva és szőlő-bor termesztés. Igényes , sznob ill. szállodai komfortra vágyóknak tessék ötcsillagos Hiltonokba menni a nagyvárosok zajos közepén, de ez a módi nem enged bepillantást az igazi Toszkánába. A legtöbb agriturismonál is van már úszómedence, sajnos, egész nap lehet pancsikolni. De minek ehhez Toszkánába menni? :) Na mindegy, izlés dolga.

Toszkána

Toszkána

A mai Toszkána földje megfelel az egykori Etruszk Királyság területének. A királyságot a rómaiak igázták le, akik a földet lakóiról, az ún. Tuszikról vagy etruszkokról Tusciának hívtak. A Római Birodalom bukása után a vidék keleti gót, bizánci és longobárd uralom alá került. Nagy Károly a Frank Birodalom számára elhódította a longobárdok királyságát. 1030-ban II. Bonifác lett a hercegség ura. Meggyilkolása után felesége Beatrice uralkodott a toszkán vidékek felett. Tőle aztán leányára, Matilda grófnőre szállt örökségként. Az invesztitúra harcainak idején a grófnő a pápa oldalára állt. De a Német-római Birodalom ura V. Henrik császár igényt tartott a toszkánai földekre, így az örökség száz évre konfliktust okozott a pápák és a német-római császárok között. Ebben az időszakban a nagyobb települések, városok kivívták függetlenségüket. Pisa erőteljes hatalommal rendelkező köztársasággá alakult.

Toszkána - egy lakott múzeum

Toszkána - egy lakott múzeum

Megismertem az olasz, illetve a toszkán építészek helyzetét. Talán ez sikerült a legjobban. Toszkána egy lakott múzeum. Az emberek büszkék a több ezer éves múltjukra és épített örökségükre, féltik és óvják az épületeiket, többek között azért, mert ebből élnek. Nagyon kevés az új épület. Ebből adódóan az építészek sem bővelkednek feladatokban. Ráadásul még sokan is vannak. Tudod, 'Sok az eszkimó és kevés a fóka.' A többségben lévő átalakítási feladatoknál a meglévőség tiszteletben tartása, a csekély számú új épület tervezésénél pedig a környezeti illeszkedés köti meg a bátran és szabadon szárnyaló, újító képzeletet.

Toszkána - történelem, művészet, konyha

Toszkána - történelem, művészet, konyha

A hely szelleme, valami volt a levegőben és hasonló közhelyeket lehet mondani arra, hogy miért éppen Toszkána lett az itáliai reneszánsz festészet bölcsője, miért itt születtek és bontakoztak ki a kor legnagyobb építészei. Kétségtelen, hogy ebben szerepe lehetett a csodás, és rendkívül változatos tájnak, hiszen a tengertől a szelíd lankákon és mezőkön át a zöldellő és sziklás helyekig minden megtalálható itt, a történelmi hagyományok egymásra rakódásának - etruszkok, rómaiak, longobárdok követték egymást - és nem utolsósorban az egyházi és világi mecenatúra virágzásának.

Toszkána - útifilm

Toszkána - útifilm

A közép-olasz tartományt egy ideje már mindenki Napsütötte Toszkána-ként emlegeti. Könyvek és filmek sora népszerusítette varázslatos tájait, városait. Szelíden hullámzó dombok, szőlőhegyek, fenyvesek, olajfaligetek között bújnak meg a pirostéglás rusztikus tanyaházak, melyekben jó bort, olívaolajat, mézet és sajtot mérnek. Toszkána volt Leonardo, Michelangelo, Petrarca, Puccini és számos más híres művész szülőhelye. A középkori városok; Firenze, Siena, Pisa, Arezzo, Cortona, és San Gimignano híven őrzik a reneszánsz szellemét. A paloták, terek, szobrok, múzeumok a muvészetek fellegvárává teszik Olaszország legismertebb tájegységét...

Toszkána a szépség és az illatok szülőföldje

Toszkána a szépség és az illatok szülőföldje

Toszkána Olaszország egyik legszebb tartománya - Firenze, Pisa, Sienna, San Gimignano - ciprusfákkal szegélyezett kanyargós utak, dombok és síkságok izgalmas váltakozása. Toszkána olyan vidék, amelyet mindenkinek érdemes látni különleges hangulata és szépsége, varázslatos városai, hangulatos utcái mindenkit magával ragadnak.

Hirdetés
Toszkána bemutatása

Toszkána bemutatása

'Toszkána' - a kedvelt olasz régió neve sokunk arcára mosolyt varázsol, hiszen eszünkbe jut az elragadó táj, a napsütötte dombok tele citrusfákkal és a számos művészeti kincs, amely ránk vár. Toszkánában a kultúra nagy hatással van az életmódra, ez adja a régió különleges vonzerejét. A tartomány tökéletes úti cél, legyen szó akár egy rövid vidéki kiruccanásról, akár felfedező túráról a jelentős múltú toszkán műemlékvárosokban, vagy ha csupán strandolásra vágyunk a tengerparton, netán lazítanánk a híres gyógyfürdők egyikében. Toszkán tartózkodásunkat megkoronázza a friss alapanyagokra épülő helyi konyha és a kitűnő toszkán borok élvezete.

Toszkána és Firenze

Toszkána és Firenze

Toszkána történelmi és művészeti emlékekben gazdag gyönyörű tájain csodálatosan ötvöződik a múlt és a jelen. A magaslatokra épülő városok, amelyeket karcsú ciprusok vagy etruszk falak vesznek körül, mintha örök idők óta az alattuk elterülő vidéket kémlelnék. Letűnt korok főurainak gazdagságát és hatalmát idézik a nagyszerű paloták, békés nyugalmat sugároznak a szőlőültetvények és olajfa ligetek között megbúvó kis falvak, villák. A nagyobb toszkánai városok, mint Firenze, Siena, Pisa, de a kisebbek is, mint Lucca, Cortona, Arezzo Olaszország legjelentősebb műkincseivel büszkélkedhetnek. Tervezzétek hosszabb időre a toszkán nyaralást, mert annyi a látnivaló, hogy felsorolni is nehéz. Itália műkincseinek négyötöde itt található! Kompozzatok át Elba szigetére is, Piombino kikötőjétől csupán 10 km és gyönyörű a panoráma!

Toszkána és Umbria

Toszkána és Umbria

A chianti bor és az olívaolaj hazája az Appeninek és a Ligur-tenger által közrefogott területen fekvő Toszkána sokak szerint Olaszország legszebb vidéke. 'Síkságok, hegyek, völgyek azúrkék panorámája, a látóhatár fény-árnyék játékában mindenütt városok és szétszórt kúriák' - így mutatta be az utazóknak e vidék változatosságát Theophile Gautier. A vidék szépsége és városainak gazdagsága a művészeti kincsekben évente mintegy hétmillió turistát vonz ide. Toszkána egész Európa egyik legkedveltebb idegenforgalmi központja és az európai kultura bölcsője kellemes tengerparti nyaralást és ezernyi látnivalót kínál Firenze, Pisa, Volterra, San Gimignano, Siena ciprusfákkal szegélyezett, kanyargó útjai között. ának számít. Itália legnagyobb művészeti tájéka; az ország műkincseinek négyötöde itt található. Felejthetetlen élményt nyújtó utazásra invitállak Benneteket a napsütötte Toszkánába!

Toszkána tavasszal

Toszkána tavasszal

Előszezonban fillérekért lehet minőségi szállást kapni Olaszországban, de ez csak részben oldja meg a problémát. Toszkána olyan elképesztő töménységben szolgáltat kulturális és természeti látnivalókat, hogy több év kevés lenne itt, nemhogy a néhány nap. A felszínt azonban megkarcoltuk.

Utinapló Toszkánában

Utinapló Toszkánában

Milyen volt Toszkána ? - teszi fel a kérdést mindenki. Mert ott él a fejünkben az Ezer nap Toszkánában (Marlena de Blasi) ajánlója: Ezer nap Toscanában az élet egyszerű örömeiről mesél a földkerekség egyik leggyönyörűbb tájékán. Ott él a fejünkben a fotókon látott kép: a ciprus ligetek közül kikandikáló tipikus toszkán kőház, a szőlősorok, pipaccsal szegélyezett aranyló búzakalászok, de még helyben is úgy tűnhet, hogy Van Gogh napraforgó sorozata sem Provence-ban készült, hanem minimum toszkán export virágokról van szó.

Tuti menü