Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Művészet képes leírás - Toszkána bemutatása.tlap.hu
részletek »

Művészet - Toszkána bemutatása.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: toszkana.tlap.hu » Művészet
Keresés
Találatok száma - 9 db
Dávid

Dávid

Dávid alakja és hőstette mind a képzőművészetben, mind az irodalomban számos művészt ihletett alkotásra. Michelangelo előtt a XV. században Donatello és Verrocchio is készített Dávid szobrot. Ők a büszke hőst - aki legyőzte Góliátot - a hőstette utáni pillanatban ábrázolták.

Firenze és Magyarország kapcsolata

Firenze és Magyarország kapcsolata

A firenzei születésű Filippo Scolari, azaz Ozorai Pipo élettörténetének keretében egy reneszánsz lovagvár mindennapjaival ismerkedhet meg a látogató az Ozorai Vár gazdag programsorozatában. A reneszánsz élményházban a kiállítás pompás eredeti tárgyai mellett kézbe vehető másolatok, az egykorú lovagi fegyverzetet és harcmodort bemutató lovagi torna és bajvívás, a fegyverzajt felváltó zene és költészet, zeneművek, versek, táncok és színdarabok segítségével ismerhetik meg a látogatók egy lovagvár hétköznapi életét és ünnepeit.

Firenzei palotaépítészet és a firenzei stílus elterjedése Itáliáb

Firenzei palotaépítészet és a firenzei stílus elterjedése Itáliáb

A korai reneszánsz építészetnek a centrális templom után talán a legjellegzetesebb épülettípusa a palazzo volt. A középkor súlyos, erődszerű palotái Firenzében a 15. század közepe táján tágas, kényelmes rezidenciákká váltak. A firenzei palazzo sajátos épülettípus, jellegzetes példája a Palazzo Medici-Riccardi, melyet Cosimo de Medici építtetett Michelozzo Michelozzival 1444-60 között. A többszintes épület magja egy négyzetes belső udvar, melyet a napfény és eső elől védelmet nyújtó oszlopos árkádsor vesz körül. A földszinten lakosztályok és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, valamint egy fürdőszoba, mely a korban ritka fényűzésnek számított. Az első emeleten dísztermek voltak, és egy családi kápolna.

Michelangelo

Michelangelo

Michelangelo Buonarotti (1475-1564) Capres városában született. Szülei szoptatós dajkához adták Settignano környékére, ahol kőbányák voltak. Dajkájának apja kőfaragó volt, Michelangelo ezért később gyakran mondta, hogy az anyatejjel szívta magába a kalapács és véső használatát.

Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése

Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése

1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid szobrának története egészen a 15. század elejéig nyúlik vissza, amikor a város elöljárói elhatározták, hogy a Santa Maria del Fiore-katedrálisban tizenkét szobrot állíttatnak, melyek mindegyike egy-egy jelentős ószövetségi alakot mintázott volna. Az első alkotást, mely Józsuét ábrázolta, Donatello már az 1410-es években elkészítette, a másodikkal - ez viszont már Herkules lett volna - pedig fél évszázaddal később Agostino di Ducciót bízták meg. Mivel a mester egy esztendő után - 1464-ben - félbehagyta a munkát, a szobornak szánt márványtömb hosszú évtizedeken át a szabad ég alatt hevert, miközben a firenzeiek hasztalan próbáltak vállalkozó szellemű művészeket találni a monstrum kifaragásához.

Michelangelo életrajza

Michelangelo életrajza

Capres városában született, Firenzétől hatvanöt kilométerre. Szülei szoptatós dajkához adták, ahol kőbányák voltak a közelben. Dajkájának apja kőfaragó volt, Michelangelo ezért később gyakran mondta, hogy az anyatejjel szívta magába a kalapács és véső használatát. Domenico Ghirlandaió freskófestőhöz ment inasnak, majd Lorenzo de Medici szobrásziskolájába. Lorenzo Medici halála után sorsa rosszabbra fordult. Az anatómia behatoló tanulmányozásával próbálta fejleszteni tudását. 1494-ben Velencébe ment, majd Bolognaba végül Rómába. Itt megalkotta a Bacchust és a Pietát. Firenzében a Dávid szobrot. Hírneve nőttön nőtt. VI. Sándor pápa halála után ismét Rómába hívták, ahol II. Gyula pápát szolgálja. Kérésére, bár jóval később készítette el II. Gyula síremlékét, majd a Sixtus kápolna kifestését. A mű befejezése után ismét Firenzében dolgozott, itt készítette el a Medici-síremléket. Ezután visszatért Rómába, ahol az Utolsó ítélet kompozíció következett a Sixtus-kápolna oltárfalára. III. Pál a Szent Péter templom főépítészévé nevezte ki. Élete legvégén a vatikáni Capella Paolina freskóin, fekete krétával készült Golgota-rajzain és megdöbbentő erejű Pietáin dolgozott.

Művészet a Mediciek fénykorából

Művészet a Mediciek fénykorából

A Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulóján nyíló, A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében című tárlat csaknem 200 műtárgy segítségével ad áttekintést a korszakról.

Reneszánsz

Reneszánsz

A reneszánsz eszméje az itáliai Firenzében született. Firenze messze megelőzte az európai fejlődést és kiinduló pontjává vált az újkor gazdasági, társadalmi és művészeti haladásnak. Mi is történt Firenzében a 14. században, amely aztán szétfeszítette a középkor egész világát?

Reneszánsz építészet

Reneszánsz építészet

A reneszánsz, mint tudjuk Itáliában alakult ki, jellemzője a világias, profán légkör. Míg a középkor századaiban az élet értelmét a túlvilági életre való felkészülésben látták, addig a reneszánsz ember a földi életet állította központba: harmóniában akart élni e földi létben és boldog lélekként üdvözülni a túlvilágon. Ez az új humanista világnézet új stílust hívott életre, mintaképévé az élet teljességét tükröző antik (görög és római) művészet vált, ennek újjászületését (reneszánsz) hirdették. Az egyházi mellett hangsúlyos szerepet kapott a világi építészet is. Esztétikai kritérium lett a harmónia, a szimmetria és a tér centrális felfogása, térlefedéseknél a kupola. Tudatos távlati hatásokra törekedtek, felfedezik a perspektívát, a fény és az árnyék játékát. Antik épülettagozatokat újítanak fel: pl. párkány, bábos korlát, ballusztrád. Megjelenik a stukkó (gipszdíszítmény), elsődlegessé válik a belső márványburkolat használata (nálunk elsősorban a sütői vörös márvány, síremléknek is). Jellegzetes a sgrafitto (két vagy több eltérő színt vékony vakolatrétegben hordanak egymásra és így kaparják ki a díszítést), a száraz (secco) és nedves (fresco) vakolatra felhordott falfestés, a pártázatos oromzat. Gyorsan hódít a színes, mázas kályhacsempék, fajansz, majolika divatja.

Tuti menü