Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Firenze képes leírás - Toszkána bemutatása.tlap.hu
részletek »

Firenze - Toszkána bemutatása.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: toszkana.tlap.hu » Firenze
Keresés
Találatok száma - 19 db
A toszkán főváros

A toszkán főváros

Az ember életében vannak találkozások, események, amelyekre hosszan készül. Így voltam én Firenzével. Tanultam róla gimnazistaként és egyetemistaként a történelmi, művészettörténeti, irodalmi stúdiumok keretében. Tudtam, itt született meg az olasz irodalmi nyelv, hoszszabb-rövidebb ideig itt élt és alkotott Dante, Petrarca, Boccaccio, Giotto, Donatello, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Benvenuto Cellini, Botticelli és Raffaello...

Firenze

Firenze

Firenze, Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toszkána régió székhelye és kulturális központja. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A várost a reneszánsz bölcsőjeként is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt.

Firenze - a reneszánsz bölcsője - Világörökség

Firenze - a reneszánsz bölcsője - Világörökség

Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A várost a reneszánsz bölcsőjeként is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt.

Firenze - a reneszánsz dolce vita

Firenze - a reneszánsz dolce vita

Toszkána, az itáliai reneszánsz szülőföldje, az olajfák, citrusok, a csodás naplementék, a chianti bor és az olívaolaj hazája. Itália lelke. Sokak szerint Olaszország legszebb vidéke. Fővárosa, Firenze, csupa ámulat: múlt és reneszánsz, halhatatlanság és művészet.

Firenze a reneszánsz bölcsője

Firenze a reneszánsz bölcsője

Firenze az olasz taromány, Toszkána fővárosa, és egyben kulturúlis központja. Az Appeninek dombjai között terül el az Arno folyó völgyében. Lakossága közel félmillió, de a városban tartozkodók száma ezt meghaladja a rengeteg turista, valamint a városban dolgozók miatt. A város hosszú múltra tekinthet vissza, a Kr. előtti I. században alapították, az 1400-as évektől a Mediciek uralták. Ma rengeteg történelmi, és kultúrális nevezetességnek ad otthont.

Firenze csodái

Firenze csodái

Utazni jó és felemelő érzés. Az előkészületeket legalább annyira szeretem, mint magát az utazást. A számtalan program közül mindig a számomra legkedvesebb helyet nézem ki utazásom céljául, és már hetekkel, hónapokkal előbb izgatottan készülök arra a néhány napra, amit majd a szeretett környezetben tölthetek el. Az utazási láz elkap már jóval az utazás előtt. Függetlenül az utam céljául választott helyszíntől, - akár belföldi, akár külföldi útról legyen szó - érdeklődéssel forgatom az úti könyveket, térképeket és a mai emberek számára már olyan kézenfekvőnek számító internetes oldalakat, ahol úti célom nevezetességeivel már virtuálisan is találkozhatom.

Firenze képekben

Firenze képekben

A város gazdaságának meghatározója az idegenforgalom, ami érthető, hisz Firenze a világ egyik művészeti emlékekben leggazdagabb városa. A reneszánsz bölcsőjeként illetve a reneszánsz fővárosaként is szokták nevezni. A város fénykora szorosan összefonódik a Medici család nevével. Az a három évszázad, míg a Mediciek irányították a várost, a világ művészeti élvonalába emeli. Ekkor élt és alkotott itt az olasz irodalmat megalapozó három író: Petrarca, Boccaccio és Dante, akiknek munkássága a világ reneszánsz irodalmának alapjait teremette meg (mely alapokra tudott később pl. Shakespeare is építkezni). A képzőművészek közül olyan kiemelkedő személyiségek fémjelzik a várost, mint Giotto, Michelangelo, Botticelli, Leonardo da Vinci, Donatello vagy Raffello Santi.

Firenze nevezetességei, bemutatása

Firenze nevezetességei, bemutatása

Az Itáliai-félsziget csaknem közepén elhelyezkedő Firenze, közel 370 ezer lakosával, Olaszország nagyvárosai közé tartozik. Az Arno folyó partján végighúzódó, hosszú történelmi múltra visszatekintő város Toszkána régió székhelye és egyben kulturális központja. Az ókori rómaiak által létrehozott város a középkortól napjainkig fontos kereskedelmi és pénzügyi központnak számít. A középkor Athénja-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként számon tartott Firenze bővelkedik történelmi és művészettörténeti látnivalókban. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította majd 1986-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A várost olyan hírességek neve fémjelzi, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Franco Zeffirelli, Guccio Gucci és még számos tudós, felfedező, művész.

Firenze története

Firenze története

A római kori Firenzének ugyanúgy volt fürdője (Terme), kikötője az akkor még hajózható Arno folyó partján, de nem hiányzott az Anfiteatro sem, mint minden római városban. Így növekedett ez a város váltakozva a jó szerencse és a rossz szerencse csillagzata alatt. Romának nagyon fontos szerepe volt ebben a növekedésben, hiszen tudjuk, hogy Firenze i.sz. II. századtól kezdve a Mediterrán Etruria legfontosabb központja. A lakosság száma a II. és a III. sz. között meghaladja a 10.000 főt és Róma után a második legnagyobb város. Ezt mutatja nekünk az akkori firenzei anfiteatro, ami csak egészen kicsivel maradt le a ma is látható római mellett, ami akkor a firenzeiknek külön büszkeséget okozott és ahol többek között nézhették a gladiátorok harcát. Egy-egy ilyen előadás akkor olyan lehetett, mint ma egy vasárnapi focimeccs a stadionban.

Hirdetés
Firenzei látnivalók

Firenzei látnivalók

A Battistero ókori mintákon alapuló díszítésének nagy része 1059 és 1128 között készült, amikor a templomot átalakították, és a homlokzatot oszlopok, párkányzatok és színes márványfrízek egyvelegével egészítették ki. A keresztelőkápolna legkiemelkedőbb látnivalói a kapui. A déli homlokzaton lévő kaput egy pisai szobrász tervezte. Huszonnyolc tábla díszíti, amelyek Firenze és a dóm védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak az életét jelenítik meg. A három kapu leghíresebbje a Ghiberti által tervezett keleti bejárat, a Paradicsom kapuja. A tíz tábla ószövetségi eseményeket ábrázol páratlan narratív és technikai finomsággal. A ma látható táblák másolatok, az eredetiek a Museo dell'Opera del Duomóban láthatóak.

Idegenvezetés Firenzében

Idegenvezetés Firenzében

Firenze történelmi centruma 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a XIV-XVI. századból származik. A látnivalók többsége a középkori városfalak által határolt területen belül helyezkedik el.

Látnivalók Firenzében

Látnivalók Firenzében

Firenze a toszkánai Appenninek lábainál helyezkedik el. A várost az Arno folyó szeli ketté. A terület már az őskor óta lakottnak számított. A település első említése azonban csak i.e. 59-ből származik, amikor felépült a szögletes alaprajzú római erőd. I.sz. 405-ben a gótok kíméletlenül kifosztották a környéket, de nem tudták bevenni a falakat. Az elkövetkező évszázadokban azonban a bizánciak, a longobárdok, a frankok jelentős pusztítást végeztek a városban. A liliom városának fellendülése 1000 körül indult meg, és a belső viszályok ellenére töretlenül tartott a XV. századig.

Látnivalók Firenzében - Uffizi képtár

Látnivalók Firenzében - Uffizi képtár

A világ egyik legnagyobb művészeti galériája. Reneszánsz festményeinek gyűjteménye Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano és Caravaggio képeivel gazdag. Uffizi olaszul hivatalt jelent, a Mediciek hivatalnak is építtették a palotát, eredetileg a földszinten dolgoztak a tisztviselők, az emeleteken pedig a műkincsek kaptak helyet - kezdetben több szobor és kevesebb kép. Nem maradt elzárva, a galéria rögtön megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Ma a termek sokasága közül a 10-11. terem Botticelli és Filippo Lippi, a 17. Leonardo, a 20. Mantegna, Cranach és Dürer, a 25. Raffaello és Michelangelo, a 41. Rubens és Van Dyck mesterműveit mutatja be.

Mátyás és Firenze

Mátyás és Firenze

Szilágyi Mihály, Magyarország kormányzójának követe 1458 áprilisában érkezett meg Firenzébe, hogy hírül adja Mátyás királlyá választását. Firenze Szilágyinak írott válaszában utalt a királyság és a városállam mindenkori jó kapcsolatára, különös tekintettel a király apjára, Hunyadi Jánosra. Reményüket fejezték ki, hogy Mátyással sem lesz ez másként. Néhány hónappal később a városállam egyik polgárát, a kereskedelmi célzattal Magyarországra menő Jacopo del Benét hatalmazta fel, hogy követeként a köztársaság nevében üdvözölje Mátyást.

Michelangelo Firenzében felállítja a Dávid szobrot

Michelangelo Firenzében felállítja a Dávid szobrot

1504. szeptember 8-án Michelangelo Toszkána művészeti paradicsomában, Firenzében bemutatta a több mint négy méter magas Dávid szobrot. A három éven át készült művet senki sem láthatta, így kulisszatitkokat sem ismerünk az alkotás folyamatával kapcsolatban.

Nagy Utazás - Firenze

Nagy Utazás - Firenze

Az észak-olaszországi Firenzét dombok övezik körös-körül, épp ezért földrajzi adottságai tökéletesek, minden kéznél van: folyó, amely kettészeli a várost, magaslatok, a megfelelő erdős részekkel, emelkedőkkel, ahonnan mindent jól lehet látni, ahova el lehet vonulni, kanyargós hegyi utakkal, ahol lehet romantikázni, völgyek, ahol meg lehet pihenni és csodálni a természet ügyes tereprendezését. Amikor tehát az ember beér a városba már elve egy olyan élménnyel lesz gazdagabb, amelyért már önmagában is érdemes a környékre látogatni.

Rövid séta a reneszánsz bölcsőjében

Rövid séta a reneszánsz bölcsőjében

Az észak olasz város történelme Kr. előtt 59-ben kezdődött, ekkor alapították a rómaiak. Neve kapcsán, viszont mégsem az antik, hanem a fényűző reneszánsz világ, annak megteremtése jut eszünkbe, olyan nevekkel, mint: a Mediciek, Boccaccio, Michelangelo, Petrarca, Raffaello ... Képzeletbeli utunkra régi képes levelezőlapokat hívjunk segítségül.

Tuti menü